Składniki:
40 dag makaronu,
1 cebula,
12 dag sera żółtego,
25 dag pieczarek,
2 łyżki pestek słonecznika,
sól, pieprz,
1 łyżka oleju,
20 dag śmietanki kremówki,
175 ml rosołu (może być bulion z kostki),
1 pomidor
Jak przyrządzić?
Cebulę obrać, drobno posiekac. Ser pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, podzielić na połówki.Pestki słonecznika zarumienić na suchej patelni. Przełożyć na talerzyk, ostudzić.Makaron ugotować. Mocno rozgrzać olej, osmażyć na nim cebulkę i pieczarki. Wlać śmietanę i rosół, zagotować, mieszając. Dodać ser, rozpuścić. Sos przyprawić, jeszcze chwilę pogotowac.Pomidory pokroić w drobną kostkę. Na podgrzany półmisek przełożyć makaron i sos. Całość posypać słonecznikiem oraz kostkami pomidora.
Uwagi:
Pomidorka można równie dobrze wrzucić do sosu, jak jeszcze gotujemy, ale już pod koniec. Równie pyszne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | BabyBo |