Składniki:
Ciasto 1: 2,5 szkl. mąki, 1 margaryna, 6 żółtek, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto 2: 6 białek; 3/4 szkl. cukru kryształ, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 15 dag orzechów włoskich (posiekanych).
Krem: 1 kostka margaryny, 1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego), 2 łyżeczki kakao, paczka płatków migdałowych do posypania
Jak przyrządzić?
Ciasto 1: na stolnicy pociachać składniki jak na kruche ciasto, zagnieść, podzielić na 2 części. Wyłożyć na średnie blaszki i podpiec 10-15 min. Wystudzić.Ciasto 2: ubić białka na sztywno, dodać cukier, ubijać, aż nie będzie czuć cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną. Już nie miksować, ale dokładnie wymieszać, połowę ciasta wyłożyć na pierwsze podpieczone ciasto, posypać orzechami i piec na złoty kolor. Drugi placek tak samo.Krem: mleko w zamkniętej puszce gotować w garnku z wodą przez około 2,5 godz., schłodzić, nie otwierając puszki! Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo wystudzone zgęstniałe mleko, kakao.Krem podzielić na 2 części, pierwszą wyłożyć na jeden z upieczonych placków, przykryć drugim i wyłożyć na niego resztę kremu. Na koniec obficie posypać płatkami migdałowymi.
Uwagi:
Ciasto należy kroić następnego dnia.Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | duuuża |
Autor | marteczka7 |