Składniki:
3 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru pudru, 3/4 margaryny, 3 łyżki smalcu, 5 jaj, 1 mały proszek do pieczenai, marmolada, kisiel czerwony, 1 szkl. cukru kryształ
Jak przyrządzić?
Mąkę, cukier puder, proszek przesiać przez sito. Dodać margarynę i smalec, skruszyć wszystko razem. Żółtka oddzielić i dodać do mąki, zagnieść ciasto. 3/4 rozwałkować na blachę, a resztę do zamrażarki. Ciasto posmarować marmoldą. Białka ubić z cukrem na sztywno i dodać kisiel, wymieszać i wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Piec 1 godz. w 120 stopniach.
Potrzebne przybory:
mikser, misy
Uwagi:
Sprawdzać podczas pieczenia, żeby się nie spiekło. Podałam 1 godzinę, ale to załeży od piekarnika.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kuchareczka |