Składniki:
Płaty śledziowe,
buraki,
ziemniaki,
jajka,
szczypiorek,
cebula,
majonez,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Płaty śledziowe myjemy (moczymy, jeśli zbyt słone) i kroimy w kostkę (nie za małą).Buraki i ziemniaki gotujemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.Jajka gotujemy na twardo i również trzemy na tarce o grubych oczkach.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, siekamy szczypiorek.Następnie bierzemy wysokie naczynie, najlepiej przezroczyste, i układamy warstwami: śledzie, cebulka, troszkę szczypiorku, ziemniaki, buraki, majonez. Każdą warstwę oddzielnie solimy i pieprzymy. Im więcej warstw - tym fajniej wygląda sałatka. Smakuje naprawdę super!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Kate |