Składniki:
6 udek kurczaka,
duża marchew,
por,
2 ząbki czosnku,
2 spore cebule,
śmietana (niestety chemiczna Rama jest najlepsza),
majonez,
2 kostki rosołowe (wołowe),
sól czosnkowa,
4 spore ziemniaki,
duża garść pokrojonego w kosteczkę, przerośniętego boczku
Jak przyrządzić?
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do wrzątku 2 kostki wołowe, potem wrzucamy kurze nogi. Niech się gotują kwadrans, na niewielkim ogniu - mamy czas na warzywa - marchew drapiemy drapakiem albo obieramy i kroimy na półtalarki, por myjemy i tez kroimy, cebulę i czosnek traktujemy tak samo. W czasie gotowania kurze nogi wydają na powierzchnię płynu pianę, którą najlepiej wybrać malutkim sitkiem, takim do herbaty. Do już prawie ugotowanych nóg wrzucamy pokrojone warzywa, będą się dusić na małym ogniu razem z mięsem ok. 30 minut, a my wtedy wrzucamy na patelnię pokrojony boczek i smażymy, aż stanie się rumiany i wspaniale pachnący.Czas na finał - mięso z kurczaka, warzywa i odrobinkę sosu z gotowania rozdrabniamy - każdy jak chce. Do masy dajemy czubatą łychę śmietany i tak samo dużo majonezu. Przyprawiamy solą czosnkową.Ziemniaki przygotowujemy, jak lubimy, ja szoruję szczotką młode ziemniaczki, gotuję w wywarze po kurczaku i warzywach, rozcinam na pół i obsypuję skwarkami, boczkowymi oczywiście.
Potrzebne przybory:
Kuchenne jak zawsze (wyobraźnia też wskazana).
Jak podawać?
Ja nakładam wielką łychą porcję kurczakowej wariacji, do tego układam dwie połówki ziemniaka, posypuję skwarkami i w kąciku talerza układam plastry ogórka kiszonego.Smacznego.
Uwagi:
Przed poszatkowaniem mięsa pamiętajcie, ze w kurzych nogach są bardzo ostre i niebezpieczne kostki, które trzeba usunąć przed spożyciem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Martana |