Puszka fasolki, 2 ziemniaki, garść makaronu i cebula. Do tego 15 minut gotowania i ciepła strawa pełna kalorii gotowa. To typowa potrawa typu „starzy wyjechali na wakacje”, jest szybka, kaloryczna, a jej składniki można wygrzebać niemal z każdej, pozornie już opustoszałej, lodówki. Fasola może być biała lub czerwona, od biedy można użyć zielonego groszku lub ciecierzycy, a jeśli w domu jest odrobina czegoś zielonego typu koperek czy zielona pietruszka, na pewno warto to dodać.
Składniki:
1 puszka fasoli,
2 ziemniaki.
garść drobnego makaronu,
2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub cielęce),
1 cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
½ łyżeczki majeranku,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
W rondlu podgrzewamy masło i dusimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlewamy 1,5 litra wrzątku, dodajemy kostki bulionowe, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zupa się zagotuje, wrzucamy makaron, majeranek, sól i pieprz. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut do czasu, gdy makaron będzie miękki. Wtedy dodajemy odsączoną fasolkę. Doprawiamy do smaku i ew. dodajemy odrobinę śmietany.
Jak podawać?
Zupę podajemy bardzo gorącą.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |