Szybka zupa fasolowa - Przepis

Przepis kulinarny
Szybka zupa fasolowa Zobacz 2 zdjęcia

Puszka fasolki, 2 ziemniaki, garść makaronu i cebula. Do tego 15 minut gotowania i ciepła strawa pełna kalorii gotowa. To typowa potrawa typu „starzy wyjechali na wakacje”, jest szybka, kaloryczna, a jej składniki można wygrzebać niemal z każdej, pozornie już opustoszałej, lodówki. Fasola może być biała lub czerwona, od biedy można użyć zielonego groszku lub ciecierzycy, a jeśli w domu jest odrobina czegoś zielonego typu koperek czy zielona pietruszka, na pewno warto to dodać.

Składniki:

1 puszka fasoli,
2 ziemniaki.
garść drobnego makaronu,
2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub cielęce),
1 cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietany (opcjonalnie),
½ łyżeczki majeranku,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

W rondlu podgrzewamy masło i dusimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlewamy 1,5 litra wrzątku, dodajemy kostki bulionowe, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zupa się zagotuje, wrzucamy makaron, majeranek, sól i pieprz. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut do czasu, gdy makaron będzie miękki. Wtedy dodajemy odsączoną fasolkę. Doprawiamy do smaku i ew. dodajemy odrobinę śmietany.

Jak podawać?

Zupę podajemy bardzo gorącą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt7 zł

Szybka zupa fasolowa: Podobne przepisy

Szybka zupa fasolowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy