Kurczak z pieczarkami w sosie pomidorowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Duża podwójna pierś z kurczaka, 30 dag pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, 1/2 szkl. wody, mąka, sól, pieprz, łyżka oliwy, łyżka masła

Jak przyrządzić?

Pierś pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, następnie mięsko obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy piersi, smażymy do zarumienienia, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez wyciskacz. Dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość podsmażamy, zalewamy 1/2 szkl. wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 15 minut.

Potrzebne przybory:

deska, talerz, nóż, patelnia

Jak podawać?

Można podawać z ryżem.

Uwagi:

Uwazać, żeby czosnek się nie przypalił - traci smak.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt15 zł
Autorsarmel

Kurczak z pieczarkami w sosie pomidorowym: Podobne przepisy

Kurczak z pieczarkami w sosie pomidorowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy