Składniki:
Duża podwójna pierś z kurczaka, 30 dag pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, 1/2 szkl. wody, mąka, sól, pieprz, łyżka oliwy, łyżka masła
Jak przyrządzić?
Pierś pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, następnie mięsko obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy piersi, smażymy do zarumienienia, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez wyciskacz. Dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość podsmażamy, zalewamy 1/2 szkl. wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 15 minut.
Potrzebne przybory:
deska, talerz, nóż, patelnia
Jak podawać?
Można podawać z ryżem.
Uwagi:
Uwazać, żeby czosnek się nie przypalił - traci smak.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | sarmel |