Składniki:
1 kg młodych drobnych ziemniaczków (w zime polecam odmianę holenderską dostępną w marketach).
Panierka:
mąka,
bułka tarta,
łyżka mąki ziemniaczanej (ale niekoniecznie),
szczypta chili,
olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Ziemniaczki umyć, pokroić na cząstki (nie obierać). Przygotowanie panierki:Wymieszać składniki. Ziemniaczki zanurzać w wodzie, następnie obtoczyć w panierce.Na patelni rozgrzać olej i usmażyć ziemniaczki na rumiany kolor (najlepsze są trochę spieczone, ale nie spalone. Im bardziej spieczone, tym bardziej smakiem przypominają ziemniaki z ogniska). Podawać posypane solą (według uznania).Wybornie smakują z sosem czosnkowym, który przygotowuje się z:kubeczka jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, 2 łyżek majonezu i szczypty pieprzu (wszystkie składniki wymieszać i zostawić na ok. 15 min, żeby smaki się przegryzły). Smacznego!
Potrzebne przybory:
miseczka na panierkę,miseczka na wodę,nóż,patelnia
Jak podawać?
Na gorąco tuż po przyrządzeniu, najlepiej na dużym talerzu i osobno sosik w osobnej małej miseczce :).
Uwagi:
Troszkę jest roboty przy panierowaniu, ale naprawdę nadrabiają to później smakiem :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Sirga |