Składniki:
2-3 duże cebule,
4 papryki (najlepiej różnokolorowe),
6 pomidorów,
2 laski kiełbasy typu toruńska,
2-3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra
Jak przyrządzić?
Kroimy kiełbasę w kostki i rzucamy na rozgrzaną patelnię.Gdy kiełbasa się zarumieni i puści tłuszcz, wrzucamy do gara.Kroimy drobno cebulę i tak samo podsmażamy i wrzucamy do gara.Obieramy pomidory i kroimy w kostkę (nie za drobno), wrzucamy do gara.Teraz już możemy postawić gar na małym ogniu, niech się gotuje.W tym czasie kroimy jeszcze paprykę i też wrzucamy do gara. Wszystko mieszamy.Według uznania sypiemy sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.Na koniec kroimy czosnek w cieniutkie listki i wrzucamy do gara.Co jakiś czas mieszamy.
Jak podawać?
Na głębokim talerzu lub w miseczce.
Uwagi:
Potrawa ta najlepiej smakuje latem, gdy warzywa są słodkie i nie ukrywajmy - dużo tańsze niż o innych porach roku.Jest szybka i łatwa. Najlepiej ugotować duży gar i jeść przez kilka dni, najlepiej smakuje po plażowaniu:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dori |