Składniki:
Składniki: 2 paczki krakersów, 1 litr mleka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 2 kostki masła (może byc 1 masło i 1 margaryna), 400 gramów wiórków kokosowych
Jak przyrządzić?
Ugotować budyń: szklankę mleka rozrobić z mąkami, resztę mleka (3 szkl.) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki (dokładnie rozrobioną). Gotować, aż zgęstnieje. Masło utrzeć mikserem. Poczekać, aż ugotowany budyń wystygnie (powinien być zimny). Następnie dodać do budyniu utarte masło (po 2-3 łyżki, później wszystko zmiksować). Po dokładnym zmiksowaniu dodać do powstałej masy ok. 350 g wiórków kokosowych (resztę mleka zostawić do posypania na wierzchu). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. W blaszce układamy krakersy (jeden obok drugiego). Na to wykładamy przygotowaną masę, krakersy, masę i znów krakersy i masę (nie musi byc tyle warstw). Ostatnią warstwę posypujemy zostawionymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na ok. 10-15 godzin. Smacznego!
Uwagi:
Proporcje na dużą blaszkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | agnieszka :) |