Domowe krakersy
KAROLINA • dawno temuW Nowym Roku czas na zdobywanie zupełnie świeżych i ciekawych doświadczeń kulinarnych. I chociaż większość z nas odpoczywa po dość długiej i intensywnej zabawie, to jednak z czasem nasze żołądki zaczną upominać się o chociażby niewielką przekąskę. Nie ma co spędzać wielu godzin w kuchni i przyrządzać ogromnej ilości naprawdę wykwintnych dań, bo wiele z nich i tak mieliśmy okazję spróbować kilka godzin wcześniej w czasie sylwestrowej zabawy. Czas zatem przywitać Nowy Rok kulinarnie w sposób niewymagający, ale smaczny. Zobacz, w jaki sposób nie obciążać swojego żołądka i dać mu się zregenerować, korzystając z przepisów na przekąski, a zwłaszcza ze świetnego pomysłu na domowe krakersy. Dzięki niemu wspominać będziesz sylwestra z jeszcze większym entuzjazmem. Jeśli dość masz już jedzenia świątecznych i sylwestrowych potraw, zapoznaj się z poniższym pomysłem na krakersy.
Przepisy na przekąski
Przekąski to mała rzecz, a potrafi naprawdę ucieszyć nasze podniebienie. Wyróżnić można kilka rodzajów przepisów na przekąski, wśród których znajdziemy te mniej i bardziej czasochłonne. Odmienna jest także ich kaloryczność, ponieważ przekąską mogą być zarówno sycące krakersy, jak i chipsy z marchewki albo banana. Zanim jednak wypróbujemy jakiś przepis, warto zastanowić się, czy samo przekąszanie jest dla nas zdrowe. Przecież dietetycy wskazują jaką jedną z przyczyn otyłości skłonność do podjadania. Czy zatem przekąski są dobrym pomysłem? Część z nas zapomina, że w ciągu dnia powinniśmy jeść od czterech do pięciu posiłków, z czego tylko trzy powinny być bardziej obfite. Pozostałe to właśnie przekąski, jednak nie zawsze rozumiane są one we właściwy sposób, ponieważ nie chodzi tu o czekoladowe batoniki albo porcję frytek. Nie jest łatwo części z nas przekonać do jedzenia na lunch jabłka albo jogurtu naturalnego, dlatego krakersy są świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez choćby odrobiny kalorii. Co więcej, ich przygotowanie wiąże się z różnorodnością propozycji, wśród których królują krakersy z pastą i krakersy z seremwzbogacane smacznymi dipami do krakersów. Nie trać zatem okazji i rozpocznij Nowy Rok od dowiedzenia się,jak zrobić krakersy.
Przepis na krakersy
Do wykonania przepisu na krakersy będziesz potrzebowała:
- 4 szklanek mąki pszennej,
- 4 łyżek miękkiego masła,
- łyżeczki soli,
- 0,5 l mleka.
Przesiej mąkę i połącz ją razem z solą. Dodaj do nich miękkie masło i ucieraj, aż wszystkie składniki połączą się w całość. Otrzymasz konsystencję nieco przypominającą strukturę bułki tartej.
Mieszając składniki, stopniowo dodawaj do nich letnie mleko. Ciasto nie powinno być lepkie, zatem w razie konieczności dodaj do niego odrobinę mąki. Następnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta na niewielką grubość.
Rozwałkowane ciasto połóż na papierze do pieczenia i umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C na około 20 minut. Po ostygnięciu krakersy możesz posmarować pastą, dodać do nich ser albo posolić. Możesz także w trakcie wyrabiania ciasta dodać do niego pieprz albo paprykę ostrą.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze