Składniki:
1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 500 g kiełbasy wieprzowej (ja robiłem na zwykłej, takiej jak zazwyczaj się robi na grillu), 1 puszka pomidorów (400 g), sól, czarny pieprz, 350 g makaronu penne (tzw. rurki), parmezan.
Jak przyrządzić?
Obrać i grubo posiekać cebulę, obrać i wycisnąć czosnek. Smażyć na oliwie na średnim ogniu około 4 min, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.Pokroić kiełbasę na średnie kawałki. Wrzucić na patelnię i smażyć na dość dużym ogniu około 7 min, cały czas mieszając, aż się przyrumieni.Wstawić wodę na makaron.Dodać pomidory, doprawić solą i peprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień (najlepiej jak przez około 10 min będzie się dusić), mieszać od czasu do czasu.Posolić wrzątek (można dla lepszego smaku wrzucić 1-2 kostki bulionu z oliwą z oliwek i ziołami firmy Knorr), wrzucić makaron.Po zagotowaniu makaronu odlać i poczekać, aż ocieknie (nie płukać zimną wodą).Wymieszać z sosem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, posypać na końcu parmezanem, można posypać jeszcze posiekanym szczypiorkiem.
Potrzebne przybory:
patelnia z przykrywką, garnek, sitko na makaron, łyżka
Jak podawać?
To jest cała potrawa, więc nic tu nie trzeba dodawać. Może jedynie lampka wina, ale na tym się nie znam, więc nie powiem jakie.
Uwagi:
Jakość kiełbasy może przesądzić o końcowym efekcie naszej potrawy.Zachęcam do spróbowania. To jest naprawdę proste, ale trzeba uważać, ponieważ jest to strasznie sycąca potrawa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Radek |