Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mleka,
2 łyżki kakao,
1 szklanka cukru,
1 kostka masła,
4 jajka,
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Polewa:
3 łyżki śmietany,
4 łyżki cukru,
1 łyżka masła,
1 łyżka kakao
Jak przyrządzić?
Ciasto:Mleko, kakao, cukier i masło dać do garnka i grzać na małym ogniu aż do roztopienia masła. Potem to ostudzić, po ostudzeniu dodać 4 żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Potem miksować do uzyskania jednolitej masy. Z białek ubić pianę. Masę wymieszać z pianą. Na blachę nałożyć folię aluminiową. Ciasto piec w temperaturze 180 st. C. Piec 45 min. Polewa:Wszystkie składniki dać do rondelka i grzać na małym ogniu,aż polewa będzie jednolita.Ciasto ostudzić i polać polewą, dać na 30 minut do lodówki.
Potrzebne przybory:
mikser, garnek, łyżka, miska, rondelek, blacha, folia aluminiowa, piekarnik
Uwagi:
Ostudzone ciasto można posmarować dżemem. Piana z białek się lepiej ubija, jeżeli się doda szczyptę soli!Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | Adzi |