Składniki:
makaron wstążki,
40 dag filetów z kurczaka,
50 dag pieczarek,
20 dag szynki,
500 g brokułów,
20 dag startego żółtego sera,
sól,
pieprz,
przyprawy
Sos:
2 serki topione (kiełbaski),
pół szklanki bulionu (może być z kostki),
pół szklanki śmietany,
przyprawy: sól, pieprz, zioła
Jak przyrządzić?
Filety kurczaka pokroić w koski i upiec na patelni z przyprawami. Szynkę pokroić w paseczki lub kostkę. Pieczarki pokroić na małe kawałki i usmażyć z przyprawami. Do garnka wlać wodę, dodać sól i szczyptę cukru, zagotować. Do wrzątku włożyć różyczki brokułów i od momentu gdy woda ponownie zawrze, gotować jeszcze 4 minuty. Na patelnię włożyć upieczone mięso i pieczarki oraz szynkę, przyprawić do smaku. Przygotować sos: do rondelka wlać bulion, jak będzie dobrze ciepły, dodajemy serki i jak ser się rozpuści, dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Do naczynia żaroodpornego włożyć najpierw ugotowany makaron, polać połową sosu, na to brokuły, a potem mięso z pieczarkami oraz szynką i polać resztą sosu. Posypać startym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Jak podawać?
Podawać na gorąco bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | katarina |