Składniki:
30 g daktyli bez pestek,
30 g rodzynek,
60 g śliwek suszonych, posiekanych,
50 g orzechów drobno posiekanych,
6 łyżek soku jabłkowego z kropelką esencji rumowej,
4 łyżki kokosu,
4 średnie jajka roztrzepane,
300 g cukru,
1 łyżeczka esencji waniliowej,
4 łyżki czekolady do picia,
2 łyżki kakao,
175 g mąki,
60 g groszków czekoladowych.
Lukier:
115 g cukru pudru,
1-2 łyżeczki wody,
1 łyżeczka esencji waniliowej.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blachę o wymiarach 18x28 cm natłuścić i wyłożyć pergaminem.Daktyle, śliwki i rodzynki włożyć do rondla, zalać sokiem jabłkowym z odrobiną rumu, doprowadzić całość do wrzenia, a nastęnie gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż owoce zmiękną. Utłuc je na gładką masę i odstawić na bok do ostygnięcia, dodając orzechów i kokosu.Owoce przełożyć do miski, dodać jajka, cukier, esenscję waniliową. Przesiać czekoladę, kakao i mąkę. Wymieszać z czekoladowymi groszkami na gładką masę.Całość przełożyć do blaszki. Piec 25-30 minut.Lukier: przesiać cukier do miski, zmieszać z taką ilością wody i esencji, by otrzymać miękką, lecz niezbyt płynną masę.Polać zygzakowatym ruchem ciasto. Posypać czekoladą do picia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Autor | Emilka |