Składniki:
450 g filetu (np. dorsz),
450 g filetu łososia,
2 duże pomarańcze,
1 różowy grejpfrut,
1 pęczek świeżych liści laurowych,
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki miodu,
2 żabki rozgniecionego czosnku,
sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Każdy obrany filet pokroić na 16 części,usunąć błonę z pomarańczy i grejpfruta.Na 8 szpikulców nadziewać kawałki ryby, pomarańczy, grejpfuta i liście laurowe.Szaszłyki umieścić w płaskim naczyniu,sporządzić marynatę ze skórki i soku z cytryny oraz miodu i czosnku. Polać nią rybne szaszłyki i doprawić do smaku.Przykryć i schładzać przez 2 godziny. Obracać od czasu do czasu.Rozgrzać grill lub ruszt w piekarniku do średniej temperatury. Ułożyć szaszłyki, opiekać przez około 8 minut.
Jak podawać?
Podawać z chrupiącym pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Emilka |