Chiński kurczakos (przepis własny) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka, ryż, papryka czerwona (1 szt.), puszka ananasa (może być pokrojony), wiórki kokosowe, rodzynki, przyprawy: podstawa to curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, papryka ostra, sos Uncle Ben's słodko-kwaśny, uwaga: ananasowy!

Jak przyrządzić?

Wrzucamy ryż, by się gotował. W tym samym czasie kroimy paprykę w drobną kostkę i kurczaka na niewielkie kawałki. Paprykę wrzucamy na patelenię i lekko podsmażamy, po chwili dodajemy kurczaka i smażymy, tak aby kurczak dobrze się dosmażył. Mięso na patelni (musi być głębsza) posypujemy po kolei wszystkimi przyprawami, tak aby pokryły one całą powierzchnię patelni, w tym czasie kroimy ananasa i parzymy rodzynki. Jak już się mięso dobrze podsmaży, posypujemy powierzchnię patelni wiórkami kokosowymi i dodajemy ananasa. Podczas smażenia wszytko ciągle mieszamy, aby mięso obsmażyło się dokładnie ze wszystkich stron. Smażenie mięsa powinno zająć ok. 20 min. Na koniec dodajemy sos Uncle Ben's i wszystko dusimy pod przykrywką jeszcze z 7 min, co chwilę mieszając. Na talerze wykładamy ryż i polewamy go sosem.

Potrzebne przybory:

głęboka patelnia, garnek do gotowania ryżu, noż, deska do krojenia

Jak podawać?

Na głębokim talerzu( takim do zup) rozłozyć ryż, tak aby w środku powstało wgłębienie i tam nałożyć głównie sos. S m a c z n e g o!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt20 zł
AutorMAga

Chiński kurczakos (przepis własny): Podobne przepisy

Chiński kurczakos (przepis własny): wypróbuj również

Powiązane Tematy