Składniki:
10 małych, młodych ziemniaków,
2 młode marchewki,
1 mały brokuł podzielony na 4 porcje,
2 białe szparagi,
2 zielone szparagi,
2 małe filety z kurczaka,
kilka plastrów cytryny do ozdoby i smaku, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Warzywa myjemy pod bieżącą wodą wraz z młodymi ziemniakami, których nie obieramy ze skórki. Jeśli zajdzie taka potrzeba, skrobiemy szparagi, aby skórka nam nie przeszkadzała w jedzeniu. Myjemy dokładnie filety z piersi kurczaka i lekko drugą stroną (rękojeścią) noża uderzamy kilka razy (zamiast tłuczkiem).Na pierwszym pięterku parowaru układamy posypane solą młode i smaczne ziemniaki, na drugim piętrze sycące filety kurczaka posypane solą i świeżo zmielonym pieprzem, na trzecim po kilkunastu minutach umieszczamy kolorwe warzywa.Jeśli warzywa będą już dobre, zdejmujemy pojemnik i sprawdzamy, czy doszedł już filet, a następnie ziemniaki.
Potrzebne przybory:
parowar, nóż, deska, skrobaczka
Jak podawać?
Całość kolorowo umieszczamy na talerzu przystrojonym w plastry cytryny, kóre możemy rozetrzeć po całości kurczaka, nadając mu wyraźniejszego smaku.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Piotrek |