Składniki:
1 nieduży kalafior,
1 główka (korona) brokułów,
2 małe cukinie lub kawałek dyni,
puszka groszku zielonego,
puszka ananasa,
3 średnie ziemniaki,
30 dag pieczarek,
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostek),
30 dag startego sera (najlepiej parmezan),
2 średnie marchewki,
1 duży kefir,
koncentrat pomidorowy (polecam Pudliszki),
przyprawy: paczka czosnku granulowanego, sól, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk
Jak przyrządzić?
Przygotować litr bulionu warzywnego, ziemniaki i marchew delikatnie podgotować, aby zmiękły. Wszystkie warzywa pokroić w plastry, kostkę (wedle upodobania). Pokrojone warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem i wstawić do piekarnika aż do momentu wyparowania bulionu. W tym czasie należy kefir wymieszać z koncentratem pomidorowym i ulubionymi przyprawami. Pod koniec zapiekania warzyw w bulionie należy wlać sos i posypać serem, piec jeszcze ok. 7 minut.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, ostry nóż, naczynie żaroodporne, garnek, piekarnik
Jak podawać?
Podawać na gorąco na ciemnych talerzach płaskich.
Uwagi:
Oczywiście każdy ma swoje ulubione warzywa i te właśnie należy przygotować. To samo z przyprawami, ale naprawdę polecam bazylię i zioła prowansalskie. Danie powinno podawać się na gorąco. Dla mięsożernych ta sama wersja z kurczakiem uprzednio podsmażonym z cebulką. Danie niskokaloryczne, zdrowe i naprawdę pyszne - idealne na wszelkie przyjęcia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10-12 |
Kaloryczność | niska |
Autor | iwonka kostylka |