Składniki:
Ciasto na pizzę: 100 g niskotłuszczowego twarogu, 4 łyżeczki mleka, 4 łyżeczki oliwy z oliwek, 1,5 łyżeczki soli, 200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatki: 4 łyżeczki oliwy z oliwek, 8 łyżeczek keczupu, 800 g posiekanych pomidorów z puszki osączonych, 700 g pokrojonych pieczarek, 2 cebule pokrojone, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka świeżo zmielonego oregano, 12 plastrów salami, 100 g sera mozzarella cienko pokrojonego
Jak przyrządzić?
Wymieszać w misce twaróg, mleko, oliwę i sól. Nasypać na wierzch makę oraz proszek do pieczenia i wymieszać je z masą twaragową. Kiedy ciasto zostanie wyrobione, uformować z nigo kulę i umieścić w natłuszczonej formie do pieczenia. Rozwałkować cienko ciasto, aż wypełni całą blachę. Przygotować dodatki: wymieszać oliwę z keczupem i rozprowadzić na cieście. Przykryć spód pizzy pomidoram, grzybami, cebulką i doprawić solą i pieprzem. Posypać oregano, rozłożyć na pizzy plasterki salami i przykryć serem. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C, aż pizza osiągnie kolor złotobrązowy, a na serze powstaną bąble. Podawać na gorąco.
Potrzebne przybory:
miska, forma do pieczenia( blaszka do pieczenia o średnicy ok. 24 cem.), stolnica, miseczka, łyżka, łyżeczka, wałek, talerzyki, deska do krojenia, nóż kuchenny, nożyk jarzynowy, sito do umycia pieczarek
Jak podawać?
Na talerzyku ciepłą pizzę.
Uwagi:
Zamiast salami można użyć szynki. Mozzarellę można zastąpić serem cheddar lub gruyere. Można też pieczarki podsmażyć z cebulką i przykryć spód pizzy.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Autor | Kamila |