Składniki:
1 kurczę (1-1,5 kg),
10-12 młodych gałązek estragonu,
2 szkl. wody,
2 kostki maggi,
50 dag marchwi,
sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Sprawione kurczę natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem, powbijać w nie w różnych miejscach gałązki estragonu, włożyć do perforowanej wkładki. Obok kurczęcia ułożyć oczyszczoną, lecz niekrojoną marchew. Wlać na dno szybkowaru wodę, wrzucić kostki maggi, wstawić wkładkę z kurczęciem i marchwią, tak by nie dotykała wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 min od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z surowym roztopionym masłem lekko zakwaszonym sokiem z cytryny.Uwaga: Jeśli dieta pozwala, lepiej zamiast marchwi podać dowolną surówkę.
Jak podawać?
Z ziemniakami lub z ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Kinga |