Składniki:
800 g chudego,
surowego boczku,
1 główka sałaty,
100 g mielonego ryżu.
Marynata:
2 łyżki miodu płynnego,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki wódki,
0,5 łyżeczki przyprawy "5 zapachów".
Jak przyrządzić?
Boczek opłukać w zimnej wodzie, po czym osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, a te w kwadraty o boku 4 cm. Wszystkie składniki marynaty starannie wymieszać ze sobą. W mieszaninie tej marynować mięso przez 30 min. Sałatę umyć, osączyć i podzielić na pojedyncze listki. Na rozgrzanej silnie patelni zrumienić (bez tłuszczu) mielony ryż. Panierować w nim kawałki boczku. Siatkę do gotowania na parze wyłożyć liśćmi sałaty. Na nich układać panierowane kawałki boczku. Gotować na parze przez ok. 2 godz. Podawać na gorąco, razem z liśćmi sałaty, na których boczek się gotował.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Zibi |