Składniki:
200 g kiełków,
200 g szpinaku,
1 mały ananas,
1 ogórek,
100 g serka sojowego tofu,
2 owoce mango,
4 łyżki soku cytrynowego.
Sos:
200 g smażonych orzeszków ziemnych,
5 świeżych czerwonych papryczek chili,
4 łyżki pasty krewetkowej,
2 łyżki brązowego cukru,
10 łyżek soku cytrynowego,
150 ml wody,
1 łyżeczka soli.
Jak przyrządzić?
Kiełki umyć, zalać wrzątkiem i odcedzić.Szpinak umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na minutę. Odcedzić.Ananas i ogórek obrać, pokroić na plasterki.Serek tofu pokroić na paseczki lub w kostkę. Mango obrać i drobno pokroić.Kiełki, szpinak, ananas, ogórek, serek tofu oraz mango ułożyć oddzielnie najednym, dużym półmisku.Przygotować sos: orzeszki rozetrzeć w moździerzu na gładką pastę. Papryczkizalać wodą i odstawić na 15 min. Przełożyć do moździerza i utrzeć. Dodaćpastę krewetkową, sól, cukier, sok cytrynowy i wodę. Wymieszać.Do każdej miseczki włożyć po łyżce przygotowanych owoców i jarzyn. Polaćniewielką ilością soku cytrynowego. Dodać 1-2 łyżki sosu i od razu podawać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-6 |
Autor | anetusia |