Składniki:
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg cebuli
- 3 jajka
- majonez, sol, pieprz
zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki octu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Jak przyrządzić?
Marchew ugotować w lekko osolonej wodzie, tak aby sie nie rozgotowała i bardzo drobno pokroićjajka ugotować na twardo - ostudzić, drobno posiekać cebulę i gotować 10 minut w zalewie z podanych wyżej składników - potem przelać ją przez sito odlewając zalewę - ostudzićwszystkie składniki, wymieszać, popieprzyć, jak trzeba - dosolić i wymieszać z majonezem.
Uwagi:
Najlepiej smakuje na drugi albo nawet trzeci dzień. Moja koleżanka, od której nauczyłam się tej sałatki wszystkie składniki krótko miksuje.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kachna |