Składniki:
3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
6 łyżeczki ketchupu,
czosnek (według gustu) 3-5 zabki,
bazylia,
oregano,
sól,
przeprz,
papryka ostra 2 szczypty (niekoniecznie),
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka wody (niekoniecznie)
Jak przyrządzić?
Wszystko razem dobrze wymieszać :) Czosnek wycisnąć - sos jest wtedy lepszy bo bez grudek :)
Potrzebne przybory:
Miska, łyżka i łyżeczka, wyciskarka do czosnku
Jak podawać?
Super smakuje z pizzą i z zapiekankami
Uwagi:
Bazylię i oregano dadajemy do smaku (ja osobiście daję tego całkiem sporo). Na 1 łyżkę koncentratu dajemy zawsze 2 łyżki ketchupu.Czosnek dajemy według gustu (ja daję 6-7 bo go uwielbiam).Oleju dajemy by sosik był lepszy. Nie przesadzajmy z nim :)Paprykę dodajemy jeśli chcemy - sos będzie bardziej ostry.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Klodi |