Składniki:
ryż (łuskany) ok. jednej szklanki,
pierś kurczaka,
jedna cebula (biała),
olej do smażenia,
przyprawa do kurczaka,
pomidor.
Jak przyrządzić?
Wstawiamy wodę, solimy ją. Czekamy aż się podgrzeje. W międzyczasie płuczemy ryż. Kiedy ryż jest już wstawiony, kroimy cebulę we w miarę cienkie paski. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy wedle uznania. Skórkę z pomidora ściagamy za pomocą wrzątku i wydłubujemy z niego pestki i miąższ. Kroimy go w paski. Cebulkę podsmażonę wrzucamy do odcedzonego ryżu. Kurczaka smażymy razem z pomidorkiem (najpierw podsmażyć kurczaka, potem dorzucić pomidora). Następnie wrzucamy całość do ryżu, mieszamy i czekamy aż wystygnie.
Uwagi:
Można jeść na ciepło, ale na zimno z surówką np. marchew + ananas jest lepsze.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | andromeda23 |