Składniki:
truskawki, ser camembert dojrzały, pieprz świeżo mielony czarny pieprz
winegret: oliwa, ocet winny czerwony, łyżka musztardy (najlepiej krem z gorczycy z miodem), sól, jeśli w musztardzie nie ma miodu, to malutka łyżeczka miodu.
Jak przyrządzić?
Truskawki obierz z szypułek, przekroj na pół, ser wyjmij z lodowki (taki twardy dobrze się kroi) i pokrój na trojkąty w rozmiarze większym niż truskawki. W misce wymieszaj delikatnie truskawki z serem, polej sosem winegret i posyp siweżo zmielonym pieprzem. Można też zrezygnować z winegretu, będzie bardziej wytrawne. Sałatkę przygotuj godzinę przed podaniem, wtedy ser uzyska kremową konsystencję.
Uwagi:
Podobną przystawkę można zrobić w sezonie z gruszkami klapsami i serem pleśniowym lazur, w wersji tańszej, w wersji droższej z gorgonzolą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | stoliczkunakryjsie |