Składniki:
pół pora,
2 średnie marchewki marchewki,
pól głowki lub cała główka sałaty zwykłej (zależy od wielkości),
biała kapusta ,
czerwona kapusta (oba rodzaje kapusty na oko, żeby nie było zadużo),
1 śmietana 18%,
ok. 1 łyżka musztardy sarepskiej (najlepiej firmy Roleski),
pieprz,
cukier,
sól
Jak przyrządzić?
Oba rodzaje kapusty poszatkować bardzo cienko; pora pokroić w cienkie talarki; marchew zetrzeć na tarce; dodać sól, pieprz i odrobinę cukru i całośc zagnieść dłonią, aż warzywa puszczą sok i staną się miękkie. Śmietanę wymieszać z musztardą i pieprzem. Wymieszać z warzywami. Parę minut przed podaniem, dodać listki sałaty rwane palcami (w ten sposób sałata "oklapnie").
Uwagi:
Pyszna jako dodatek do obiadu. Serdecznie polecam.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Autor | Muzzy |