Składniki:
5 białek,
40 dag cukru,
10 dag miodu,
1/4 l wody,
15 dag orzechów włoskich,
wanilia,
2 wafle
Jak przyrządzić?
Orzechy przebrać, cienko pokroić. Miód rozgrzać. Przygotować wrzącą wodę, z cukru i wody ugotować syrop, dodać miód i gotować razem do gęstości. Ubić pianę. Cienkim strumieniem lać wrzący syrop do piany, szybko ubijać. Ustawić z naczyniem nad parą, ubijać, aż masa zgęstnieje (nie będzie się lała, tylko będzie spadać z łyżki płatami). Zdjąć z pary, jeszcze chwilkę ubijać. Do piany dodać 10 dag cienko pokrojonych orzechów i wanilię, lekko wymieszać. Ułożyć wafle na dwóch blachach, nałożyć równo pianę na grubość około 2cm, wyrównać a na bokach posypać cienko pokrojonymi orzechami. Wstawić do średnio gorącego piekarnika na 10-15 minut. Piana musi wolno rosnąć i wolno rumienić się na jasnokremowy kolor. Jeżeli piekarnik będzie za gorący - szybko się zarumieni a potem opadnie. Nugat wyjąć, gdy ostygnie.
Jak podawać?
Kroić bardzo ostrym nożem, który za każdym razem należy wycierać w zwilżoną, czystą ściereczkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |