Składniki:
- 3 galaretki o różnych smakach (najlepiej zieloną, czerwoną i żółtą)
- puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
- truskawki
Jak przyrządzić?
1 galaretkę rozpuścić w szklance wody. Gdy galaretka będzie schłodzona i zacznie zastygać (nie za mocno) ubić 1/3 mleka w wysokim naczyniu, dodać galaretkę i wylać równomiernie na tortownicy, wyrównać i ułożyż przekrojone na pół truskawki. Wstawić do lodówki, zrobić następną galaretkę tak samo jak poprzednio, zmiksować z mlekiem, wylać następną warstwę, ułożyć truskawki, na koniec wylać ostatnią warstwę. Wszystkie robić tak samo jak na początku. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Kroić tak jak tort :)
Potrzebne przybory:
mikser wysokie naczynie, tortownica
Uwagi:
Przed wyjęciem z tortownicy przejechać brzegi nożem. Idealny na upalne dni na ochłodzenie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | mała |
Autor | agnieshka |