Składniki:
2 bulwy kopru włoskiego,
2 średnie cebule czerwone pokrojone,
1 łyżka soku z cytryny,
125g pieczarek,
1 łyżka oliwy z oliwek,
225g makaronu włoskiego (rurki),
60g rodzynek,
225g mięsa z kurczaka, bez kości i skóry, ugotowanego i pokrojonego,
375g miękkiego sera z czosnkiem i ziołami,
125g mozzarella, cienko pokrojona,
2 łyżki sera parmezan, startego,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Przygotować koper włoski, bulwy krojąc w cienkie paski. Cebulę obtoczyć w soku z cytryny, a grzyby pociąć w ćwiartki.Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć koper, cebulę i grzyby 4-5minut, stale mieszając, aż zmiękną. Doprawić i przełożyć do dużej miski.W garnku zagotować lekko osoloną wodę i ugotować w niej makaron. Odcedzić i zmieszać z warzywami.Dodać rodzynki i kurczaka, dokładnie wymieszać. Miękki ser stłuc lekko tłuczkiem i połączyć z pozostałymi składnikami.Pod wpływem gorącego makaronu ser powinien się nieco rozpuścić.Zawartość miski przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i posypać parmezanem. Piec 20-25m inut na złoty kolor.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Emilka |