Składniki:
5 jaj ugotowanych,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
6 ogórków kiszonych,
25-30 dag żółtego sera (salami),
1/2 średniej wielkości cebuli,
1 duży majonez winiary.
Jak przyrządzić?
W średniej wielkości salaterce ułożyć warstwami:
- białka starte na grubej tarce
- cieniutko majonez
- połowa żółtego sera startego na drobnej tarce
- warstwa majonezu
- połowa odsączonego tuńczyka
- 3 ogórki pokrojone w drobną kostkę i cieniutko pokrojona cebula (połowa)
- warstwa majonezu
- druga połowa majonezu
- druga połowa żółtego sera
- majonez
- druga połowa tuńczyka
- ogórki i cebula
- reszta majonezu
- żółtka starte na drobnej tarce i na wierzch można dać warstwę szczypiorku
Uwagi:
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Polecam do niej tuńczyka w kawałkach a nie rozdrobnionego, samemu można go rozdrobnić i jest smaczniejszy. Pięknie wygląda w szklanej salaterce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | JoAsia |