Składniki:
Ciasto: 60 dag mąki, 20 dag cukru, 20 dag miodu sztucznego, 10 dag masla, 3 całe jajka, 1 łyżeczka sody, 3 łyżki przyprawy do piernika.
Masa: 2 jajka, 1 1/2 paczki masła, 8łyżek cukru.Dodatkowo: andrut, powidła śliwkowe (na za gęste).
Jak przyrządzić?
Ciasto: Miód rozetreć z masłem, dodać cukier, ucierając dodawać po jednym jajku Dodac mąkę przyprawę i sodę - utrzeć (ciasto jest dość gęste). Podzielić ciasto na dwie części i upiec dwa placki.
Masa: Jajka z cukrem ubić na parze. Oziębić ciągle ubijając. Utrzeć masło, dodawać powoli masę jajeczną i dokładnie utrzeć masę.
Wykonanie: Zewnętrzne strony placków posmarować powidłem i przykleić andrut. Do środka włożyć masę i całość skleić. Ciasto zawinąć w folię aluminiową (dokładnie) i dobrze obciążyć na około 1/2 goziny. Następnie ciasto włożyć do lodówki, aby dobrze nawilgło. Ciasto nadaje się do jedzenia dopiero po trzech dniach.
Uwagi:
Ja dodatkowo do masy dodaję namoczone w rumie rodzynki (około 2 łyżek rodzynek).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Renia |