Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym - najlepiej lisner, 1 mały majonez babuni, 6 jaj, 1 cebula, 10 dag sera do krojenia, pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Tuńczyka odcedzić i trochę rozdrobnić. Jajka ugotować na twardo i odzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, żółka na drobnych oczkach, ser zetrzeć na drobnych oczkach, cebulkę drobno pokroić w kostkę. Układamy warstwami: połowę tuńczyka, połowę białek, połowę cebulki, smarujemy majonezem, na to wykładamy cały ser i powtarzamy warstwy. Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy żółtkami.Warstwy solimy i pieprzymy.
Jak podawać?
Przed podaniem należy potrawę schłodzić i najefektowniej wygląda w przezroczystym naczyniu.
Uwagi:
Sałatka jest rewelacyjna,nie ma drugiej takiej.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Czarna Mamba |