Składniki:
Ciasto: szklanka cukru, szklanka homogenizowanej śmietany, szklanka mąki pszennej, 1 jajo, łyżeczka sody, łyżka octu, 2 łyżki kakao, 3 łyżki maku, dowolne bakalie. Krem: 3 jajka, szklanka cukru, kostka masła, 1,5 łyżki mąki pszennej, szklanka mleka.
Jak przyrządzić?
Ciasto: cukier, śmietanę, mąkę, jajo, sodę i ocet połączyć i zmiksować. Podzielić masę na trzy równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a do trzeciej bakalie. Każdy placek pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez około 25 minut. Krem: jaja z cukrem i mąką ubić i wlać na gotujące się mleko i stale mieszać. Gdy powstanie budyń, zdjąć z ognia i ostudzić. Zimny budyń zmiksować z masłem i przełożyć nim placki. Całość oblać polewą czekoladową.
Uwagi:
Jest to przepis na tortownicę, więc ja robię to ciasto z podwójnej proporcji.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Czarna Mamba |