Sk艂adniki:
- 8 sporych pieczarek
- 8 kosteczek sera gouda (okolo 1.5 na 1cm)
- 8 slupkow z wedliny (wyjasniam - slupki, szerokie na kilka milimetrow - koniecznie twarda wedlina - bardzo sucha krakowska, bardzo suche salami itd.)- oliwa do sma偶enia
Jak przyrz膮dzi膰?
Z pieczarkowych czapeczek wyjmujemy ogonki - bardzo delikatnie, trzeba je troche rozchustac przed wyjeciem, wtedy wychodza cale. Na patelni rozgrzewamy oliwe i na goraca wkladamy pieczarki, najpierw spodem czapeczek. Zmniejszamy ogien do minimum i przykrywamy szczelnie, niech sie dusza. Czas duszenia to ok. 20 minut (pamietajcie - bardzo maly ogien), potem na chwile zdejmujemy pieczarki z ognia, przekladamy szpatulka na druga strone i do dziurek pozostalych po nozkach wciskamy gleboko kostki sera. Znow wrzucamy na maly gaz pod przykryciem. Jak ser sie rozropi to w kazda pieczarke wtykamy "maszt" z wedliny. I tak opadnie i bedzie wygladac jak duza wskazowka w zegarku. Na kilkanascie sekund zwiekszamy gaz, by spody pieczarek sie podpiekly i juz - gotowe!
Potrzebne przybory:
patelnia, noz, szeroka szpatulka do zdejmowania z patelni.
Jak podawa膰?
Najlepiej wygladaja ulozone na salacie, mozna obok polozyc kilka malych widelczykow, jesli ktos z towarzystwa nie chce ubrudzuc sobie rak.Polecam do tego czerwone, polwytrawne wino.
Uwagi:
Takie "zegarki" bardzo podobaja sie na zakrapianych imprezach albo uroczystosciach dzieci. Trzeba tylko pamietac, by troche wystudzic nasze przekaski przed podaniem, bo je sie je najwygodniej palcami a takie zdjete prosto z patelni parza jak diabli :)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Autor | Martana |