Składniki:
Gyros:
- 0,5 kilo mięsa (łopatka, szynka, biodrówka)
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, gotowa przyprawa do gyrosa, sól
Frytki:
- ziemniaki :)
- olej
Sos czosnkowy:
- duży kubek jogurtu naturalnego,
- łyżeczka majonezu,
- wegeta,
- 4 lub 5 ząbków czosnku,
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do tzatzików
Jak przyrządzić?
Gyros:
Mięso pokroić na cienkie, trzycentymetrowe paseczki/słupki. Włożyć na patelnię, na którą dajemy minimalną ilość oleju (dużo mniejszą niż do zwykłego smażenia). Mięso powinno się smażyć właściwie na suchej patelni, ale mogą być 2 łyżki oleju. Smażymy, dopóki mięso nie będzie brązowe i suche, (ok. 20 min. w zależnosci od ilości). Zdejmujemy z patelni, wrzucamy do głębokiego talerza. Sypiemy na to w duuuużej ilości podane przyprawy, po czym nakrywamy talerz drugim głębokim talerzem lub dużą przykrywką. Potrząsamy, jak grzechotką :) Po kilku minutach mięsko powinno być całe oblepione przyprawami.Frytki:Ziemniaki pocięte na frytki można smażyć we frytkownicy, w dużym garnku z koszyczkiem, albo na patelni dość głęboko wypełnionej gorącym olejem.Sos czosnkowy:Wszystkie podane składniki mieszamy aż do usyskania jednolitej konsystencji.
Potrzebne przybory:
frytkownica lub duży garnek z koszyczkiem na frytki lub głęboka patelnia, miseczki na sos, nóż, łyżka do mieszania, patelnia na mięso, wyciskacz do czosnku.
Jak podawać?
Od razu po zrobieniu. (Sos można przechowywać w lodówce).
Uwagi:
Zamiast/oprócz sosu czosnkowego można przyrządzić
SOS CURRY:
- duży kubek jogurtu naturalnego
- wegeta
- łyżeczka majonezu
- pół paczki przyprawy do curry, np. Kamis.Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitego koloru kurzego żółtka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | iwosia |