Składniki:
kości schabowe,
duży pęczek botwinki z buraczkami,
3 litry wody,
2 duże marchewki,
5 średnich surowych zmieniaków,
2 korzenie pietruszki (średnie),
korzeń selera (ilość jak do rosołu),
lubczyk (najlepiej świeży, 2 gałązki, jeśli nie ma to suszony i wtedy 3 łyżeczki),
pęczek koperku,
duża cebula,
1 lub 2 ugotowane na twardo jajka,
vegeta,
kwasek cytrynowy,
2/3 szklanki słodkiej śmietany (może być 12%),
cukier,
2 płaskie łyżki mąki.
Jak przyrządzić?
Do wody włożyc kości schabowe (w ilości jak do rosołu), marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Wszystkie składniki w całości. Wsypać 2 łyzki vegety (lub kucharka). Jeżeli lubczyk mamy w proszku to również go wsypac. Jeśli świeży w gałązkach, oderwać listki i do garnka wrzucić same gałązki w całości. Botwinkę oczyścić (bardzo dokładnie, bo często na listkach są mszyce). Pokroić drobno całą botwinkę razem z buraczkami, pokroić listki lubczyku i koperek. Wrzucić do gotującego się rosołu. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić razem z botwinką. Gotować ok. 10 min aż ziemniaki zrobią się miękkie. Do półlitrowego garnka wsypać 2 łyżki mąki, zalać odrobiną wody, wymieszać, znów dolac trochę wody, do momentu aż uzyskamy jednolitą masę o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dolać śmietanę, wymieszać. Wyciągnąć z garnka jarzyny, które były wrzucone w całości oraz kości. Wlać do gotującej się zupy przygotowaną wcześniej makę ze śmietaną. Zagotować mieszając i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym i cukrem. Powinno mieć smak lekko słodko - kwaśny. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jajko. Zupę można jeść na gorąco lub przestudzoną. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Basia |