Jak dieta wpływa na powstanie kamieni nerkowych?
ALICJA • dawno temuKamienie nerkowe to przypadłość trapiąca ludzkość od dawna.
Tworzące się w organizmie złogi kamieni blokują drogi moczowe oraz powodują ból
nie do wytrzymania. Jeśli ktoś już miał epizod z kamieniami nerkowymi w roli
głównej, istnieje duże prawdopodobieństwo nawrotu choroby. Specjaliści donoszą,
że duży wpływ na powstawanie kamieni ma pokarm. Jak dieta wpływa na powstawanie
kamieni nerkowych?
Przyczyny powstawania kamieni nerkowych to:
- wrodzone skłonności,
- wady budowy układu moczowego,
- przyjmowanie niektórych leków,
- zakażenia,
- dieta.
Dieta a kamica nerkowa
Rolą układu moczowego jest m.in. rozpuszczanie szczawianów i
wapnia, które są dostarczane do organizmu wraz z pokarmem. Jeśli ilość tych
substancji jest zbyt duża, mocznik nie jest w stanie rozpuścić całych zasobów i
w ten sposób substancje te zaczynają się krystalizować. Kryształki zbijają się
ze sobą tworząc coraz twardsze kamienie. Zatem w diecie antykamicowej chodzi
przede wszystkim o to, aby unikać pokarmów bogatych w szczawiany i wapń. Drugim
ważnym elementem diety jest spożywanie dużej ilości płynów, które zapobiegają
zagęszczaniu się moczu i tym samym tworzeniu kamieni.
Pokarmy, które sprzyjają powstawaniu kamieni:
- białko, którego pokaźne zasoby zawarte są w mięsie,
- szpinak,
- rabarbar,
- sól,
- soki cytrusowe,
- buraki i botwinka,
- agrest,
- orzeszki ziemne,
- jeżyny,
- słodkie ziemniaki,
- fasola konserwowa itp.
Pomimo tego, że wapń jest głównym budulcem kamieni
nerkowych, nie należy drastycznie zmniejszać jego spożycia. Może to odbić się
niekorzystne na zdrowiu, gdyż wapń wpływa na stan kości i zębów.
Pokarmy, które mogą
przeciwdziałać powstawaniu kamieni:
- warzywa,
- przetwory zbożowe (np. otręby ryżowe)
- picie dużej ilości płynów, przede wszystkim wody.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze