Smaczne produkty spożywcze poniżej 50 kalorii
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuOsoby na diecie odchudzającej często skarżą się, że do swoich jadłospisów muszą włączać niesmaczne potrawy. Jednakże w gronie zdrowych produktów spożywczych znajdują się i takie, które są pyszne oraz pożywne, a na dodatek niskokaloryczne. Które z nich mają poniżej 50 kalorii?
Pracownicy Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom w Stanach Zjednoczonych potwierdzają, że kluczem do utraty masy ciała bez towarzyszącego diecie odchudzającej uczucia nieustającego głodu jest wprowadzenie do niej produktów niskokalorycznych. Nie musimy stosować głodówek. Aby schudnąć, wystarczy stopniowo zmniejszać liczbę spożywanych każdego dnia kalorii.
Jednocześnie warto dbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji składników odżywczych. Jeżeli wprowadzimy do harmonogramu dnia ćwiczenia, usuniemy z menu przetworzone pokarmy, a także te o wysokiej zawartości tłuszczu, możemy być pewni, że masa ciała spadnie.
Warzywa, które mają poniżej 50 kalorii
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia podstawą nowej piramidy żywienia człowieka są warzywa i owoce. Które z nich mają niewiele kalorii i powinny znaleźć się na naszym talerzu?
- pół filiżanki botwinki – 19 kalorii (źródło żelaza, wapnia oraz witamin C i A),
- pęczek rzodkiewki – 15–20 kalorii (źródło witaminy C, wypełnia żołądek na długo za sprawą błonnika, przedłużając uczucie sytości),
- pół filiżanki brokułów – 26 kalorii (warzywo to jest bogate w wapń),
- filiżanka pieczarek – 23 kalorie (zawierają witaminę B1 i B2 oraz PP, a ponadto potas i fosfor),
- dwie filiżanki różyczek kalafiora – 20 kalorii (tym warzywem warto zastąpić ziemniaki; zawiera kwas foliowy, witaminy K i C),
- dwie filiżanki szpinaku (zarówno świeżego, jak i rozmrożonego) – 28 kalorii (zawiera kwas foliowy i nienasycone kwasy omega-3),
- jedna dynia – 21 kalorii,
- trzy filiżanki sałaty – 23 kalorie (bogata w kwas foliowy, witaminy C, E i B oraz żelazo, magnez i potas),
- filiżanka marchewki – 45 kalorii (źródło beta-karotenu, witamin C, K, witamin z grupy B oraz żelaza, wapnia, magnezu, potasu i jodu),
- papryka zielona – 25 kalorii (zawiera kwas foliowy, witaminy E, C i witaminy z grupy B, a także sód, fosfor, miedź, wapń, żelazo i magnez; warzywo to usprawnia proces przemiany materii i pomaga spalić tłuszcz),
- jedna i pół filiżanki łodyg selera naciowego – 22 kalorie,
- pomidor – 26 kalorii (zawiera likopen, który poprawia kondycję skóry),
- szparag – 5 kalorii (zawiera sporo białka, jest bogaty w żelazo, magnez, potas i fosfor, a także witaminy C, K i witaminy z grupy B),
- zielony ogórek (wąż) – 23 kalorie (z kolei ogórek kiszony ma 7 kalorii, a gruntowy jedynie 5).
Owoce, które mają poniżej 50 kalorii
- 100 gramów truskawek – 28 kalorii (są pełne witamin: A, C, PP i witamin z grupy B, zawierają mikro- i makroelementy),
- trzy morele – 50 kalorii (źródło beta-karotenu i potasu),
- połowa gruszki – 47 kalorii,
- filiżanka pokrojonego arbuza – 48 kalorii,
- filiżanka czerwonych porzeczek – 37 kalorii (źródło witaminy C i błonnika, a ponadto beta-karotenu, wapnia, potasu i magnezu),
- filiżanka poziomek – 49 kalorii (zawierają antocyjany o działaniu przeciwutleniającym),
- jabłko – 50 kalorii (warto jeść je ze skórką, bogatą w pektyny, które pomagają usunąć z organizmu resztki pokarmowe),
- dwa plastry świeżego ananasa – 50 kalorii (źródło witamin B6 i C, wspomaga odchudzanie, gdyż zawiera biotynę i bromelinę).
Ponadto w niskokalorycznej diecie powinny znaleźć się śliwki, winogrona i kiwi. Czerwone owoce, których porcja ma mniej niż 50 kalorii, to wiśnie i arbuz.
Inne produkty spożywcze, które mają poniżej 50 kalorii
- jedna łyżka stołowa hummusu – 23 kalorie,
- dwie kostki gorzkiej czekolady – 50 kalorii (źródło magnezu, żelaza, potasu oraz antyoksydantów),
- jeden wafel ryżowy – 40 kalorii (wafle ryżowe wyróżniają się wysoką zawartością błonnika),
- galaretka bez cukru – 50 kalorii,
- białko jaja – 40 kalorii (bogate w proteiny).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze