Dieta dla grupy krwi B
URSZULA ROGALSKA • dawno temuSkuteczne odchudzanie wymaga od osoby szeregu wyrzeczeń, odpowiedniej ilości ćwiczeń fizycznych i głównie odpowiednio zbilansowanej diety. Sposobów odchudzania jest wiele, trzeba jedynie dobrze przeanalizować, która ze stosowanych diet jest najbardziej przekonująca. Jednym z wyborów jest dieta dla grupy krwi B. Czym się charakteryzuje?
Charakterystyka grupy krwi B
Grupa krwi B według różnych źródeł powstała w wyniku mutacji genowych w okolicach Himalajów. Z uwagi na warunki mieszkaniowe i ciągłe wyjazdy dieta tamtych ludzi opierała się na produktach mięsnych i mlecznych. Osoby z grupą krwi B charakteryzują się dobrze wykształconą ogólną odpornością organizmu i silnym układem immunologicznym. Za słabą stronę podaje się u tych osób zwiększoną podatność na:
- alergie na mięso kurczaka, gluten, kukurydzę,
- choroby autoimmunologiczne, do których zaliczyć można różnego rodzaju choroby wirusowe,
- choroby CUN (centralnego układu nerwowego),
- choroby układu krążenia, głównie wylewy, udary, zawały,
- choroby nerek,
- cukrzycę,
- kamienie żółciowe,
- stany zapalne pęcherza moczowego,
- stwardnienie rozsiane,
- toczeń,
- syndrom chronicznego zmęczenia,
- zaburzenia koncentracji uwagi.
Dieta dla grupy krwi polega głównie na odpowiednim doborze składników, które są zalecane i charakterystyczne w tej grupie, a unikaniu produktów mogących wadliwie wpłynąć na cały organizm.
Składniki diety dla grupy krwi B
Osoby z tym rodzajem krwi mają głównie zapotrzebowanie na mięso – przede wszystkim baraninę, jagnięcinę, dziczyznę, królika, a stanowczo powinny unikać mięsa z kurczaka. Innym zdrowym dla tej grupy mięsem są ryby, tj. makrela, halibut, dorsz, flądra, szczupak, a także kawior oraz wiele produktów mlecznych. Koncentracja powinna być skierowana na spożywanie jogurtów, serów twarogowych, chudego mleka, sera feta, mozzarella, owczego, wiejskiego. W wyborze zbóż osoby te powinny wzbogacać dietę o ryż w różnej postaci, chrupkie pieczywo, orkisz, proso, owies. Produkty z pszenicy negatywnie wpływają na organizm człowieka z grupą krwi B. Dieta bezpieczna dla tych osób wymaga spożywania produktów przy wykorzystaniu oliwy z oliwek, ale także wraz z zastosowaniem soi. W każdym racjonalnym odżywianiu nie może zabraknąć zarówno warzyw, jak i owoców w odpowiednio dużej ilości. W przypadku diety dla grupy krwi B uwaga powinna być skierowana na bakłażany, brokuły, brukselkę, papryki, pietruszki, ziemniaki, botwinkę, a przy owocach głównie na banany, śliwki, winogrona, jeżyny i ananasy.
W menu dla grupy krwi B konieczne jest przestrzeganie zasady nieprzyjmowania produktów, które działają nieprawidłowo na cały organizm człowieka, zwiększając prawdopodobieństwo wystąpienia chorób charakterystycznych dla tej grupy krwi. Ważne jest unikanie produktów zawierających lektyny. Zażywanie lektyn może powodować niszczenie się wyściółki żołądka. Do produktów takich zalicza się skorupiaki, pomidory, mięso kurczaka. Ważne jest zatem posiadanie odpowiedniej wiedzy na temat własnej grupy krwi, by właściwie bilansować dietę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze