Składniki:
- 1 kostka mięsna lub udko kurczaka,
- 2 średniej wielkości buraki,
- 4 ziemniaki,
- 1/4 główki białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1/2 szklanki białej fasoli (należy ją poprzedniego dnia zalać wodą, aby namiękła),
- 4 kostki rosołowe Winiary,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny do smaku.
Jak przyrządzić?
Buraki, ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać drobno pokrojonš kapustę, wymoczonš fasolę, kostkę mięsnš lub udko z kurczaka. Całoć zalać wodš, dodać kostki rosołowe i gotować do miękkoci składników. Wyjšć z zupy mięso. Doprawić zupę sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i jeli potrzeba solą. Śmiętanę wymieszać z niewielkš ilociš zupy, wlać do garnka, zagotować.
Uwagi:
Zupę trzeba gotować w dużym garnku, dać sporo wody, ponieważ warzywa zajmujš dużo miejsca. Proporcje składników sš podane orientacyjnie. Wszystko zależy od upodobań kulinarnych wykonawcy.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Jana |