Zupa cygańska - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1,5 l wywaru zkości i warzyw,
- 1 cebula,
- 2-3 świeże papryki,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3-4 ziemniaki,
- 100 g kiełbasy,
- 0,5 szklanki śmietanki,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- majerenek.

Jak przyrządzić?

Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć na oliwie. Dodać koncentratu, chwilę podusić. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru, ugotować. Połączyć z cebulą, papryką, koncentratem pomidorowym oraz podsmażoną, pokrojoną w paski kiełbasą. Podprawić zawiesiną z mąki i śmietanki, doprawić do smaku, dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Uwagi:

Zamiast cebuli, papryki i koncentratu pomidorowego można wykorzystać gotowe leczo np. ze słoika. Dobrze też jest pokroić w kostkę i dodać do zupy warzywa z wywaru.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Autordana

Zupa cygańska: Podobne przepisy

Zupa cygańska: wypróbuj również

Powiązane Tematy