Składniki:
- 1,5 l wywaru zkości i warzyw,
- 1 cebula,
- 2-3 świeże papryki,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3-4 ziemniaki,
- 100 g kiełbasy,
- 0,5 szklanki śmietanki,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- majerenek.
Jak przyrządzić?
Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć na oliwie. Dodać koncentratu, chwilę podusić. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru, ugotować. Połączyć z cebulą, papryką, koncentratem pomidorowym oraz podsmażoną, pokrojoną w paski kiełbasą. Podprawić zawiesiną z mąki i śmietanki, doprawić do smaku, dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Uwagi:
Zamiast cebuli, papryki i koncentratu pomidorowego można wykorzystać gotowe leczo np. ze słoika. Dobrze też jest pokroić w kostkę i dodać do zupy warzywa z wywaru.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | dana |