Składniki:
- zwykłe ciasto biszkoptowe (może być kupiony spód biszkoptowy, np. firmy "D"),
- 2-3 puszki ananasa (mogą byc krążki lub kawałki),
- 1 kostka masła,
- 1 budyn śmietankowy,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki tortowej,
- 3 żółtka.
Blat kokosowy:
- 20 dkg wiórków kokosowych,
- 1 szklanka cukru,
- 5 białek.
Jak przyrządzić?
Budyń ugotowac na soku z ananasów dokładając dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki tortowej, dokładnie rozpuścić, aby nie tworzyły sie grudki. Wystudzić. Masło ucierać mikserem lub malakserem dodając po łyżce budyniu i po żółtku. Jak bedzie dobrze roztarte dołożyć pokrojony w kostkę ananas.Całość wymieszać i wyłożyć na biszkopt.Białka ubić na sztywnoz 1 szklanką cukru, jak będzie sztywna delikatnie! Łyżką wmieszać kokos wylać mase na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp.180 stopni 45 minut. Jak sie upiecze i wystygnie przykryć blatem biszkopt z masa ananasową.
Uwagi:
Wielkość tortownicy na blat kokosowy zależy od średnicy biszkoptu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magdala |