Składniki:
Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki, kostka miękkiej margaryny (zostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie rozrobić ręką), 5 łyżek cukru, 5 żółtek, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki kakao
Masa serowa: 1 kg półtłustego zmielonego sera (gotowy mielony ser nie nadaje się, ciasto jest rzadkie jak zupa, lepiej zmielić ser samemu), 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka oleju, 2 całe jajka, 5 żółtek, piana z 5 białek, 1/2 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy rozpuszczony w zimnym mleku, 1 cukier waniliowy, sok z 1 cytryny, puszka brzoskwiń
Jak przyrządzić?
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść szybko ciasto, 1/3 ciasta odłożyć na wierzch (włożyć do zamrażalnika), resztę ciasta wyłożyć na blachę dokładnie wysmarowaną zimną margaryną.
Ser: żółtka i 2 całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać mikserem, aż nie będzie grud, na końcu dodać pianę z białek i jeszcze raz lekko, ale dokładnie wymieszać. Wylać na ciasto. Z 5 białek, które pozostały z kruchego ciasta, ubić na sztywno pianę z 5 łyżkami cukru pudru lub 1 opakowaniem kisielu np. truskawkowego. Na ser wyłożyć pokrojone brzoskwinie, a na to pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200°C.
Potrzebne przybory:
Standardowe wyposażenie - stolnica do przygotowania ciasta kruchego, garnek, mikser, maszynka do zmielenia sera, łyżka i takie tam :)
Jak podawać?
Z dobrą kawką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Autor | Panna Tulipanna |