Składniki:
parówki (2 na osobę),
ser pleśniowy np. lazur niebieski (1/4 trójkąta na porcję),
przyprawy (głównie świeży pieprz),
oliwa do smażenia,
wykałaczki (5 na porcję :P).
Jak przyrządzić?
Parówki nacinamy wzdłuż, tak zeby nie zrobić dziury na wylot, do nacięć wkładamy pokrojony w paseczki ser lazur. Upychamy tak żeby nie wystawał poza krawędź parówek. Posypujemy każdą parówkę obficie pieprzem. Spinamy obie parówki razem wykałaczkami, żeby podczas smażenia nie wygieły się i zeby nie wyplynął ser. Kładziemy na patelnię, przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu aż ser się całkiem rozpuści.
Uwagi:
Zamiast lazura dla tych co nie lubią można dać zwykły żółty ser. Z żółtym serem ta potrawa ma nazwę parówki po kanadyjsku :P
Bardzo smaczne gdy zagryza się ostrym, małosolnym ogórkiem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | madziaq |