Składniki:
1 duża paczka paluszków krabowych - surimi (ok. 18-22 sztuki), sałata lodowa, 1 jabłko zielone, 1 ogórek, ok. 5-8 dag twardego i ostrego sera zółtego (np. parmezan, ale tez tylżycki, ostrowski), sos śmietanowo-musztardowy (np. Develey)
Do wersji luksusowej: paczka 250g krewetek koktajlowych (już nawet po 5 zł w supermarketach)
Jak przyrządzić?
Sałatę lodową kroimy na paski ok. 2 cm, jabłko i ogórka ścieramy na tarce o dużych otworach wraz ze skórką, ser żółty trzemy na wiórki, surimi dzielimy na cienkie paski wzdłuż, nie trzeba kroić, tylko odrywać pasek po paseczku.Wszystkie składniki wrzucamy do sporej miski i mieszamy, całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na wierzchu posypujemy serem i rzucamy kilka pomarańczowych paseczków paluszków krabowych.
Wersja luksusowa:
Krewetki ugotowane w małej ilości wody lub na parze (ok. 10 min.) dorzucamy do miski z pozostałymi składnikami.
Podajemy po 10-20 minutach schłodzoną. Najlepsza tylko świeża. Na drugi dzień juz jest zbyt "oklapła".
Potrzebne przybory:
nóż, tarka, duża miska
Uwagi:
Sałatka przygotowana z podanej ilości składników wystarczy dla 4-6 osób, więc jeśli planujecie podać ją na romantycznej kolacji we dwoje, proponuję zredukować składniki o 50%.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Katka |