Składniki:
5-6 jajek, szczypiorek lub cebula (można to i to), plasterki szynki, natka pietruszki, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy. Można dodać odrobinę chrzanu (gotowego ze słoiczka). Zamiast szynki można dodać ser żółty.
Jak przyrządzić?
Jaja ugotowane na twardo obrać i przekroić na pół wzdłuż. Wydrążyć żółtka i przełożyć do miseczki. Białka ułożyć na listkach sałaty lub kapusty pekińskiej. Szynkę lub ser żółty pokroić baaaardzo drobno, to samo z cebulą, szczypiorkiem i natką pietruszki. Dodać to do żółtek. Wszystko razem ugnieść widelcem. W drugiej miseczce przygotować sos: majonez, musztardę i chrzan połączyć z pieprzem i ociupiną soli. Wszystko dobrze wymieszać i połączyć z masą jajeczną. Małą łyżeczką lub szprycą nakładać do białek. Udekorować kleksem majonezu i ziarnami pieprzu oraz natką pietruszki.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Idaretka |