Składniki:
10-15 dużych pieczarek, śmietanka 30% (200ml), 2 dośc duże cebule, 3 łyzki mąki, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Pokroić cebulę w kostkę i podsmażać na tłuszczu, aż się zeszkli. Obrać lub dokładnie oczyścić pieczarki i pokroić w dość dużej grubości paski (pieczarki maleją podczas gotowania, dlatego kawałki muszą byc spore). Dodać do wcześniej przygotowanej cebuli i dusic pod przykryciem często mieszając przez około 10 minut(aż pieczarki zmiękną). Następnie do śmietany dodać 3 łyżki mąki rozmieszać i całość przelac do pieczarek. Dodać sól i pieprz.
Jak podawać?
Podawać z makaronem (świderki) lub z ziemniakami.
Uwagi:
Moja mama zawsze powtarza, że pieczarki lubią pieprz i faktycznie radzę nie oszczędzac w ilości pieprzu.
Jeżeli sos robi się za gęsty należy dodać wodę ;-)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | hopsiup |