Składniki:
2 piersi z kurczaka, 250 ml piwa(pół butelki), 1 jajko, mąka - ok. 1,5 szkl., szczypta soli, olej, vegeta, pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w paseczki (ok. 2 cm szer. na 7 cm długie - tak na oko), przyprawić mięso vegetą i pieprzem. Przygotować ciasto piwne: wymieszać piwo z mąką, solą i jajkiem (tak jak ciasto naleśnikowe, tylko z piwem). Ciasto powinno byc gęste. Następnie w patelni rozgrzać olej. Kawałki piersi moczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju aż będą lekko brązowe.
Potrzebne przybory:
patelnia
Jak podawać?
Z ziemniakami i surówką.
Uwagi:
Najlepiej spożywać od razu po smażeniu, gdyż ciasto jest wtedy chrupiące.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 osób |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Kasiaczek |